Omtyckt mötesplats samlar medborgare och myndigheter

Sara Andersson tipsar Catarina Brodén, präst i Bergsjö kyrka, om Framtidshubben.

I snart tre år har bergsjöbor, myndigheter och föreningar samlats på Rymdtorget den sista tisdagen i varannan månad. Mingelkaféet Bergsjön möts har blivit ett uppskattat tillfälle att träffas, lära känna varandra, få information och tips.

Du kanske har en fråga till socialtjänsten eller behöver tips på en idrottsförening till ditt barn. Oavsett vad det gäller finns representanter från en rad olika aktörer på Rymdtorget när det är dags för Bergsjön möts.

Just den här tisdagen smattrar regnet på taket över Rymdtorget. Utanför mataffären står ett bord där barn köar för att få sitt ansikte målat i olika färger och motiv. Det är föreningen Bergsjöns Studiecenter Läxhjälpen som arrangerar ansiktsmålningen och det är också de som var med och tog initiativ till Bergsjön möts för ungefär ett och ett halvt år.

Gabriella Bissette från socialförvaltning Nordost berättar att genom åren har en mängd olika verksamheter varit representerade på Bergsjön möts, från tandläkare och förskolor till politiker och polis.

– Min enhet är alltid här, säger hon. Det är viktigt för att kunna bygga upp tillit och relationer med bergsjöborna. Samtidigt vill vi kunna möta upp i andra aktörers arbete och hitta gemensamma lösningar.

Hon ser flera fördelar med satsningen.

– Här möts alla på lika villkor. Vi som arbetar inom myndigheter finns tillgängliga för att ställa frågor till och det finns en kontinuitet i träffarna med samarbetsparters. Här föds idéer. Det är en bra arena.

Nico Gallardo från Hälsoteket Nordost.

Ibland har Bergsjön möts ett speciellt tema. Då flyttas samlingsplatsen till Bergsjöskolan dit en aktör bjuds in för att prata lite extra kring ett aktuellt ämne.

Men inte den här tisdagen då en av aktörerna på plats är Hälsoteket Nordost. Nico Gallardo informerar om Hälsotekets gym som finns i Hälsostugan på Saturnusgatan 1.

– Där finns ett fullt utrustat gym och alla är välkomna att träna på tisdagar och torsdagar.

Det kostar inget och man behöver inte anmäla sig innan, säger han.

Strax bredvid Nico står Catarina Brodén, präst i Bergsjö kyrka, och pratar med Sara Andersson från Framtidshubben. Catarina är nyfiken på vad Framtidshubben gör.

– Vi hjälper till med råd och stöd gällande studier, arbete och entreprenörskap, svarar Sara.

Sara Andersson från Framtidshubben och Catarina Brodén som är präst i Bergsjö kyrka.

– Våra volontärer på kyrkan har ofta frågor kring det. Då kan jag tipsa dem om Framtidshubben, säger Catarina.

Sara berättar att de håller till på Rymdtorget 8, där Bergsjöns bibliotek låg tidigare, och att de har öppet från måndag till torsdag.

– Det är drop–in och du kan till exempel få hjälp med vilka vuxenutbildningar som finns, att skriva CV, söka jobb eller få svar på frågor om a–kassan, säger hon.

Framtidshubben är ett samarbete mellan AB Framtiden, Stadsmissionen, Göteborgs stad, Familjebostäder, Bostadsbolaget, Poseidon och Business Region Göteborg och målet är att hjälpa människor till ökad självförsörjning.

Catarina som varit präst i Bergsjö kyrka i 1,5 år tycker Bergsjön möts är ett fantastiskt initiativ.

– Som ny i Bergsjön kan jag lära känna och få ett ansikte på många viktiga och bra samverkansparter här. Vi jobbar alla åt samma håll och behöver hjälpas åt.

Rahman Fazal och Mattias Enström är trygghetsvärdar på Familjebostäder.

Bakom ett bord med två stora kaffetermosar och en hög stapel av pappersmuggar sitter Mattias Enström och Rahman Fazal. De är trygghetsvärdar på Familjebostäder och brukar vara med när det är dags för Bergsjön möts.

– Det här är en bra chans att träffa både hyresgäster och olika aktörer i Bergsjön, säger Mattias. Vi bjuder alltid på kaffe och försöker fånga upp våra hyresgästers tankar, genom möten med dem kan vi få den helhetsbild vi behöver för att kunna skapa bra boenden, säger Mattias.

Efrah Jusuf kommer direkt från jobbet och stannar till för att prata med Gabriella från socialförvaltning Nordost. Gabriella tipsar om en föräldrakurs som socialförvaltningen ordnar.

Gabriella Bissette från socialförvaltning Nordost berättar för Efrah Jusuf om deras föräldrakurs.

– Det låter bra men jag har svårt att hinna med mina arbetstider, säger Efrah.

Hon berättar att hon ofta går på Bergsjön möts när hon slutat jobbet.

– Jag lämnar mina stora barn på läxhjälpen och tar med de små barnen hit. Medan de får ansiktsmålning går jag runt och pratar lite. Det är bra att kunna få tips på allt som händer i Bergsjön och vad man kan få hjälp med, säger hon.

Nästa Bergsjön möts är den 26 november klockan 16.30-18.00 på Rymdtorget och den 5 november klockan 17.00 är det Tematräff med Antidiskrimineringsbyrån på Bergsjöskolan.

 

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: