Invånardriven arena ska ge ökat inflytande

Hanna Jansson och Viktoria Svensson Tordenborn från Navet håller i det första stormötet den 8 maj.

Beslut om satsningar i så kallade utsatta områden kan vara väl så genomtänka, men det behöver inte betyda att invånarna varit delaktiga i processen. För att råda bot på det startar föreningen Navet en process för att utveckla former för lokalt medbestämmande.  

– Vi vill stärka bergsjöbornas position och skapa förutsättningar att vara delaktiga i beslut som påverkar deras egna liv, säger Sara Younis som leder processen.

Initiativet kommer från den invånardrivna föreningen Navet i Bergsjön och är ett samarbete mellan föreningen, Familjebostäder, Bergsjön2031 och Göteborgs Stad. Samarbetet är ett så kallat idéburet offentligt partnerskap (se faktaruta nedan).

Behovet av att stärka bergsjöbornas medbestämmandet har funnits länge och uttryckts från många olika håll, från politiker till föreningar och enskilda invånare. Hanna Jansson är ansvarig för kultur och verksamhetsutveckling på Navet:

Som i de flesta utsatta området finns det många åsikter om vad som borde göras. Men oftast kommer de utifrån och många invånare upplever att beslut tas ofta över deras huvudet. Frågan är – vem kan prata för Bergsjön?

Svaret på den frågan hoppas man nu kunna hitta med den nystartade processen för att utveckla former för lokalt medbestämmande.

Det första initiativet är ett stormöte som hölls i våras.

Vi fick ett fantastiskt gensvar! Rims kafé, där vi samlades, var fullsatt och vi hade många bra samtal kring bland annat skola, vård och mediabilden av Bergsjön, säger Sara.

Just samtalen och diskussionen är en central del i arbetet. Hela satsningen bygger på att skapa ett forum som är invånardrivet, där alla frågor kommer ifrån och drivs av bergsjöborna själva, och där Navets ansvar endast är att skapa förutsättningarna.

Men att bygga upp en effektiv plattform som vilar på direktdemokrati är ett utmanande uppgift. För att få inspiration har Navet bland annat gjort studiebesök i Husby som startat ett framgångsrikt invånarråd.

Några av lärdomarna vi fick med oss var att låta processen ta sin tid i början och pröva oss fram, för att kunna hitta en bra struktur och organisation i arbetet, säger Sara.

Efter vårens lyckade stormöte skapades en planeringsgrupp som sedan dess har träffats för att arbeta vidare och den 25 september är det dags för ett nytt stormöte klockan 17:00 på Rymdporten.

Alla som bor eller driver förening i Bergsjön är varmt välkomna! Vi kommer fortsätta att diskutera de frågor som är viktiga för Bergsjön, lära känna varandra och låta alla bidra med sina olika kompetenser och erfarenheter, säger Sara.

I december planeras en kunskapsträff då man har möjlighet att ställa frågor och sätta sig in alla aspekter av att arbeta med ett invånardrivet forum. Till våren planeras även träffar med tjänstemän och politiker.

För när man hittat en fungerande arbetsstruktur är det dags för nästa steg i processen och det handlar om hur arbetet kommer att tas emot av staden och beslutsfattare.

Det vill säga om det finns förmåga och kunskap att ta till sig det vi gör. I nuläget finns det nämligen en allmän oklarhet kring hur den här typen av instanser ska verka med den representativa demokratin och där i ligger den stora utmaningen. Men vår förhoppning är att kunna bygga upp en struktur med fungerade kanaler mellan invånare och den representativa makten som fler kan använda sig av.

Just nu laddar Sara och Hanna inför nästa stormöte den 25 september.

–  Vi hoppas kunna nå ut till så många som möjlighet. Som enskild boende eller förening är du alltid i en viss beroendeställning gentemot olika instanser och det kan vara problematiskt att lyfta en fråga. Styrkan finns i en gemensam plattform och agenda och det ska bli väldigt roligt att få göra den här resan tillsammans, säger Hanna.

 


FAKTA/IOP

Idéburet offentligt partnerskap, eller IOP som det också kallas, är en modell för samarbete mellan offentlig sektor och organisationer. Det används vid utmaningar som man vill lösa gemensamt. I det här fallet handlar det om att hitta former för att stärka det lokala medbestämmandet.

 

 

 

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: