Nyblivna föräldrar får besök och stöd i hemmet

Familjecentralen i Bergsjön erbjuder utökade hembesök för nyblivna föräldrar. Foto Lo Birgersson.

Nu kan föräldrar som fått sitt första barn eller sitt första barn i Sverige få råd och hjälp i sitt eget hem. Det är Familjecentralen i Bergsjön som gör hembesök för att besvara frågor och stötta nyblivna föräldrar.

Sedan några år tillbaka kan nyblivna familjer i bland annat Lövgärdet och Angereds Centrum få flera hembesök av barnmorskor och familjestödjare om de vill. Programmet kallas utökade hembesök och vänder sig till förstagångsföräldrar och föräldrar som får sitt första barn i Sverige. Nu är det dags för Bergsjöns nyblivna föräldrar att också få den möjligheten.

– Vi gör sex hembesök under barnets första 15 månader och det är väldigt positivt att få träffa både barn och föräldrar i sin egen hemmiljö. Enstaka informationsmöten på BVC är också bra, men den här typen av program gör att vi kan bygga långsiktiga relationer, säger Talía Murillo Monroy, föräldrastödjare på familjecentralen Bergsjön, till nättidningen Vårt Göteborg.

Talía Murillo Monroy är föräldrastödjare på familjecentralen i Bergsjön. Foto: Göteborg Stad.

Hembesöken är frivilliga. När blivande föräldrar besöker familjecentralen i Bergsjön får de frågan om de vill få utökade hembesök efter förlossningen. De som tackar ja får besök av en sjuksköterska från BVC och en familjestödjare.

– Under mötena kan vi fungera som extra stöd. Vi vet att nyblivna föräldrar har många frågor och funderingar kring föräldraskapet. Och många är nyanlända och inte förankrade i samhället, så då kan vi också svara på frågor som rör samhället i stort, säger Talía Murillo Monroy.

Att tidigt få information och stöd genom hembesök har visat sig vara uppskattat av de familjer som ingått i satsningen i andra områden i Göteborg. Programmet har följts av forskarna Lisbeth Lindahl från Forskning och Utveckling i väst/Göteborgsregionen och Elin Alfredsson från Göteborgs universitet. Deras utvärderingen visar de allra flesta föräldrar var nöjda med besöken.

– De berättar att de har kunnat få svar på sina egna frågor och känt sig stärkta genom samtalen med personalen, säger Lisbeth Lindahl.

Hembesöken bidrog till att föräldrarna upplevde att deras föräldraförmåga ökade över tid. De fick bättre kunskap och förmåga att möta barnets behov samt ökad kunskap om sina rättigheter och möjligheter att få olika typer av stöd i sitt föräldraskap.

Foto: Göteborgs Stad.

Intervjuer med föräldrarna visar att många av dem ställs inför en dubbel omställning, dels att bli förälder, dels att hitta sin plats i det nya landet.

–  För föräldrar som har flyttat hit från ett annat land är det en stor omställning att bli förälder eftersom de inte kan göra på samma sätt som i hemlandet och dessutom inte har sitt sociala nätverk här, säger Lisbeth Lindahl.

Talía Murillo Monroy menar att hembesöken öppnar upp för bra samtal och när föräldrarna får träffa samma personer regelbundet byggs en tillit upp. Vilket i sin tur öka tilliten till myndigheter och offentliga institutioner i stort.

– Jag ser fram emot att följa de här familjerna och träffas många gånger, säger hon.

Programmet med utökade hembesök är en samverkan mellan BVC, socialförvaltningen och Västra Götalandsregionen och syftet är att främja goda uppväxtvillkor.

 


FAKTA/Familjecentralen Bergsjön

Familjecentralen Bergsjön är en mötesplats för dig som väntar barn eller har barn mellan noll och sex år. På familjecentralen finns Barnmorskemottagning (MVC), Barnavårdscentral (BVC), öppen förskola, socionom och psykolog. Du kan få råd och stöd kring hur det är att vara förälder, att leva ihop som par eller om barnets utveckling och uppfostran. Du kan ställa vilka frågor som helst och få hjälp med rätt stöd för dig och ditt barn.

 

Dela på sociala medier:

Om Bergsjön 2031

Bergsjön 2031 är en plattform för samverkan med syfte att utveckla goda livsmiljöer för alla människor i Bergsjön. Tillsammans vill vi lyfta de styrkor som finns i stadsdelen. Bergsjön ska vara en attraktiv stadsdel där människor både kan och vill leva sina liv.

Kontakt

Pernilla Hallberg, verksamhetsledare
0706-02 02 02
pernilla.hallberg@bergsjon2031.se

Adress

Bergsjön 2031
Rymdtorget 7
415 19 Göteborg

Mail till Bergsjön 2031

Medlemsföretagen i Bergsjön 2031

FÖLJ OSS:

Dela på sociala medier: