Adni Ashkir tillhör den första kullen ungdomar som fått möjlighet att delta i satsningen Unga ledare. Idag är hon mentor för andra unga ledare och känner stor tacksamhet.
– Jag har fått en chans att utvecklas och påverka andra. Genom Unga ledare har jag fått vara med om något som är större än mig själv och känna stolthet över Bergsjön.
DEL 3. Det är tisdagskväll i Bergsjöns Studiecenter Läxhjälpens lokaler på Siriusgatan. Adni Ashkir är en av kvällens läxhjälpare och hon visar nioåriga Suades Mahad hur han ska lösa ett mattetal.
Det är här allt började för Adni. En grupp föräldrar, däribland Adnis mamma, gick samman och tog initiativet till den lyckade satsningen på läxhjälp. Året var 2017 och Adni var 11 år.
– Jag var här jämt. När jag blev äldre var det naturligt att själv blir läxhjälpare och jag älskade det. Jag gillar att kunna hjälpa andra, framför allt barn. När de lyckas med något känner jag att jag också lyckas, säger hon.

Ett år senare startade en av de drivande personerna bakom läxhjälpen, diakonen AnnSofie Olsson i Bergsjöns församling, en ny satsning för att ge ungdomar en möjlighet att utvecklas och få sin första arbetslivserfarenhet. Unga ledare bildades. Satsningen, som idag drivs av Svenska kyrkan Nylöse pastorat och Bergsjöns Studiecenter Läxhjälpen i samverkan med Bergsjön 2031, var i sin linda när AnnSofie frågade om Adni ville vara med. Hon fick arbeta som ungdomsledare och så småningom även gå den ettåriga utbildning som är ryggraden i Unga ledare.
– Jag fick lära mig om ledarskap, pedagogik, konflikthantering och massa annat. Vi fick även öva på olika situationer som du kan hamna i som ung ledare. Jag minns att jag tänkte att det här kommer aldrig hända i verkligheten, säger Adni och skrattar.
Hon blir allvarlig igen och konstaterar:
– Men det gjorde det! Och många andra situationer som jag aldrig trodde att jag skulle få uppleva. Då var jag tacksam att jag hade fått verktyg och kände mig bekväm att använda dem.
Under utbildningen fick hon chans att arbeta som ungdomsledare i onsdagsklubben, en av kyrkans eftermiddagsverksamheter för barn i lågstadiet.
– Allt eftersom fick jag mer och mer ansvar. Jag lärde mig att se mig själv, utmana mig och upptäcka var mina gränser går. Det var en väldigt utvecklade tid.
Adni berättar att hon hittade en styrka som hon haft med sig sedan dess. Och att hon insåg att hon inte är ensam.
– Jag är ensambarn och det har alltid bara varit bara mamma och jag. Nu fick jag lära mig att jobba i team, att jag inte behöver kunna allt.

Sedan dess har det blivit många fler uppdrag som ungdomsledare och idag kan Adni även kalla sig mentor. Det är sista steget i satsningen och innebär att hon handleder andra som ska bli ungdomsledare.
Tack vare sina erfarenheter fick hon förra sommaren sitt första sommarjobb som handledare på Familjebostäder. Adnis jobb var att planera och leda det arbete som en grupp sommarjobbande ungdomar skulle genomföra.
– Ibland kunde de protestera mot vissa uppgifter och de tidiga morgnarna. Då fick jag vara sträng och förklara att är det för deras egen skull, för att de ska lära sig hur det fungerar i arbetslivet. Samtidigt försökte jag finnas där och stötta, men jag löser inte problemen åt dem. De behöver förstå att det här handlar om deras framtid och möjlighet till bättre jobb.
Största utmaningen tycker hon var att förhålla sig till faktum att ungdomarna är barn och vuxna samtidigt.
– De vill bli behandlade som vuxna, men kan bli trötta och sårade som barn. Det är lätt att det uppstår konflikter med stora känslor.
På Siriusgatan har de sista barnen gått hem och det är dags för läxhjälparna att låsa lokalen. Ute på gården luktar det vår och Adni berättar att hon inför den här sommaren har sökt ett nytt jobb på ett LSS-boende.
– På intervjun berättade sa de att man kunde hamnade i utmanade situationer och undrade om jag kunde behålla lugnet och perspektivet i sådana lägen. Jag bara log. Åren som ungdomsledare har gett mig ett enormt tålamod och erfarenhet av att hantera olika situationer, säger hon går hemåt i kvällen.
Om hon fick jobbet? Så klart.
TIPS. Läs även artiklarna om Kerlos och Shewit som gått Unga ledares första respektive andra nivå.
Fakta/Adni Ash
Ålder: 19 år.
Bor: i Bergsjön.
Spelar: Basket
Gör: Arbetar som ungdomsledare och utbildar sig till röntgensköterska.
Framtidsdröm: Fortsätta arbeta med ledarskap. ”Jag tycker om att vara en del av något större, se andra växa och driva ett projekt från start till mål.”
FAKTA/Unga ledare i tre steg
Prep. Arbetar vid tillfälliga aktiviteter och events på lov och helger. Kan till exempel vara sommarlovsaktiviteter och festivaler.
Unga ledare. Arbetar som ledare och deltar i planeringen av återkommande aktiviteter, vilket ger chans att bygga relationer med barnen. Parallellt pågår en teoretisk utbildning en gång i månaden under ett år. Den innehåller bland annat teambildning, etiska riktlinjer, normkritik, projektledning, ledarskap, pedagogik och konflikthantering. Det ingår även studiebesök hos ledare inom olika yrkesbranscher. Två pedagoger i Svenska kyrkan är kursansvariga.
Mentor. Arbetar som teamledare för Unga ledare på de två första nivåerna. Som mentor leder och ansvarar för hela aktiviteter och panerar det pedagogiska upplägget