Hur kan vi stärka lokala företag, minska miljöpåverkan och få en jämnare fördelning av makt, pengar och resurser? Svaret finns i den internationellt framgångsrika strategin Community Wealth Building (CWB). I England har strategin fått staden Preston bort från listan över de socioekonomiskt mest utsatta områdena. Nu kommer CWB till Bergsjön. Den 21 och 22 februari bjuder Navet in till ett seminarium om strategin, där bland annat politiker i Prestons nämnd för Community Wealth Building medverkar.
Community Wealth Building (CWB) är en strategi som tar ett helhetsgrepp om våra gemensamma resurser för att de ska kunna användas så effektivt som möjligt för allas bästa.
− Modellen går ut på att systematiskt stärka och utveckla den lokala ekonomin, inflytandet, ägandet och bidra till minskad miljöpåverkan, genom att få resurser att stanna kvar och cirkulera i den lokala ekonomin, säger Malin Widehammar.
Hon är verksamhetsutvecklare på Navet som arrangerar ett seminarium i Bergsjön för att sprida kunskap om Community Wealth Building och inspirera till samtal om hur vi kan utveckla och stärka en lokal hållbar ekonomi.
− CWB ) kan både göra skillnad här och nu och bidra till ett mer hållbart ekonomiskt system på lång sikt, säger hon.
Community Wealth Building-strategin skapades för närmare 20 år sedan av den amerikanska tankesmedjan Democracy collaborative och har sedan dess spridits till kommuner och städer i USA, England, Skottland, Wales, Australien och Nederländerna.
Ett framgångsrikt exempel är staden Preston i nordvästra England med strax under 340 000 invånare. Preston var hårt drabbat av ekonomisk åtstramningspolitik och industrinedläggningar när man 2011 började arbeta utifrån CWB-modellen. Framför allt fokuserade man på den av strategins fem pelare som handlar om upphandling.
− Genom att kommuner kan ställa krav när de anställer och gör inköp har man ett oerhört effektivt verktyg för att styra fördelningen av resurser, säger Malin Widehammar.
I Sverige görs det via lagen om offentlig upphandling. I varje samhälle finns så kallade ”ankarinstitutioner” som är fast baserade på platsen, som skolor, universitet, större företag och myndigheter. När de anställer och gör inköp kan de välja lokala leverantörer och anställa lokalinvånare för att stärka den lokala ekonomin och gynna miljön med kortare transporter.
I Preston gav arbetet med upphandlingar tydligt resultat. På fem år mer än tredubblades inköpen av lokala företag, som i större grad anställde lokal arbetskraft, vilket fick arbetslösheten att sjunka.
Ett annan strategi i Preston var att kommunala och regionala pensionsfonder investerade i lokala företag och allmännyttiga projekt som bostadsbolag, vilket skapat fler jobb och stärkt den lokala ekonomin.
Även i Bergsjön har den typen av satsningar börjat att genomföras. Bland annat har Familjebostäder valt att anställa lokalt och arbeta cirkulärt så att resurser och vinster stannar kvar och gynnar bergsjöborna.
Det slutgiltiga beviset på CWB-modellens framgång i Preston är att staden tagits bort från listan över de socioekonomiskt mest utsatta områdena. Prestons utveckling har även fått Labourpartiet att starta en speciell avdelning för att sprida modellen.
− Community Wealth Building har en enorm potential. I Sverige har vi dock inte upptäckt den riktigt ännu. Därför beslöt vi oss för att bjuda in till två dagar med seminarier om strategin, säger Malin Widehammar.
Det första tillfället, fredagen den 21 februari, vänder sig i första hand till tjänstepersoner, politiker och andra som arbetar med frågorna. Det andra tillfället, lördagen den 22 februari, vänder sig till civilsamhället och medborgare, lokala företagare, engagerade och intresserade av social förändring och klimatförändring.
− Förhoppningen är att fler ska bli inspirerade att jobba med Community Wealth Building. Hur kan vi applicera strategierna i Bergsjön och kanske starta en liknande resa som den i Preston? För att kunna börja bygga en ekonomi som sätter människor och klimat före ekonomisk vinning, säger Malin Widehammar.
FAKTA/De fem grundpelarna i CWB
Inkluderande och demokratiskt företagande. Städer bör ha flera former av företagande, som till exempel arbetar- och konsumentkooperativ, sociala företag, offentligt ägande och kommunala företag, för att fördela makt och pengar.
Lokalt förankrad ekonomi. Städer och lokala institutioner bör omdirigera pengar till offentliga och lokala banker, kreditföreningar och riktade offentliga pensionsinvesteringar.
Rättvist arbete. Varje arbetare måste få en lön att leva på och verklig makt och kontroll över sin arbetsplats genom bland annat fackliga rättigheter.
Rättvis användning av mark och egendom. Städer bör föra tillbaka mark- och egendomar till lokal mark- och fastighetsutveckling och bekämpa spekulation och fördrivning.
Progressiv upphandling. Lokala myndigheter och platsbaserade ”ankarinstitutioner” bör ledas med upphandlingsmetoder som omlokaliserar ekonomisk aktivitet och hindrar att resurser, arbetskraft och pengar att försvinna från platsen.
Här kan du läsa mer om seminariet och anmäla dig: