I sex år har utbildningen Unga ledare gett över 50 ungdomar i Bergsjön möjlighet att utvecklas, få kontaktnät och vägar in på arbetsmarknaden. Tre av dem är Kerlos, Shewit och Adni. I en artikelserie här på Bergsjön 2031 kommer ni får lära känna dem och vad satsningen betytt för dem. Först ut är Kerlos Youssel som går utbildnings första nivå ─ Prep.
Kerlos Youssel går på musikgymnasium och älskar att spela trummor. Vid en spelning i Bergsjöns kyrka fick han en fråga av diakonen AnnSofie Olsson som skulle öppna dörrar till nya världar. Precis som flera andra bergsjöungdomar blev han ung ledare. I snart ett år har han hållit i barngrupper i flera olika sammanhang, både i Bergsjön och andra delar av stan.
Kerlos stannar till vid Stadsbibliotekets filial 300 m2 vid Nordstan. Han ser lite stolt ut när han säger:
– Här har jag arbetat. Det var ett uppdrag att läsa barnböcker för fyra- och femåringar. Det blev 20 minuters läsning, fyra gånger per dag. Barnen satt stilla och lyssnade med stora ögon. Det var ett lugnt och mysigt jobb, säger han.
Kerlos har även jobbat på bland annat Tellusfestivalen och Halloweenfest i Bergsjön. Hans arbete är det första steget i utbildningen Unga ledare som i sex år har kommit att bli en betydande möjlighet för över 50 bergsjöungdomar.
Det började som en brist på ledare till barngrupperna i Bergsjöns och Angereds församling.
– Vi funderade på en lösning som även kunde bidra i arbetet med att öka tryggheten i våra områden, säger Molly Svensson, församlingspedagog i Angereds församling, som har varit med sedan starten av Unga ledare.
De startade i liten skala och snart växte utbildningen till en unik arbetsmarknadssatsning.
– Unga ledare ger ungdomar möjlighet att utvecklas och växa, få nya kontaktytor och öppna dörrar till nya sammanhang. Den gör ungdomar till förebilder, skapar trygga platser och skapar framtidshopp för både barm och ungdomar, säger Molly.
Idag drivs och finansieras Unga ledare av flera samverkansparter, varav Bergsjön2031 är en av huvudaktörerna.
Utbildningen består av tre steg. Prep-nivån, där Kerlos går, innebär arbete vid tillfälliga aktiviteter, på lov och helger. Med en rekommendation från en handledare kan man gå vidare till Unga ledar-nivån där man arbetar vid återkommande aktiviteter samtidigt som man får gå en teoretisk utbildning om bland annat ledarskap, pedagogik, projektledning och konflikthantering. Sista steget arbetar man som mentor och är teamledare för andra unga ledare. Man leder och ansvarar och planerar man det pedagogiska upplägget för hela aktiviteten.
Antalet deltagare till Unga ledare har ökat för varje år och idag är det konkurrens om platserna. Kerlos är glad att han fick möjligheten och han tycker om att vara en förebild för barnen.
– Det är väldigt hedrande. Och ansvarsfullt, som förebild måste du vara positiv, snäll och alltid visa dina bästa sidor.
Året som Ung ledare har lärt honom mycket, bland annat hur arbetslivet fungerar.
– Men framförallt har det gett mig ett bättre tålamod, vilket krävs när man jobbar med barn. Det är bra att ha med sig i alla delar av livet, säger han.
Unga ledare handlar inte bara om att erbjuda utbildning och erfarenheter inom ledarskap, det handlar också om att skapa en plats för barn och unga som behöver befinna sig i trygga verksamheter.
– När de börjar hos oss tar en del av dem inte mycket plats men snart växer självkänslan. De leder grupper och uttrycker sin åsikt. Den personliga utvecklingen kan var enorm, säger Molly.
Genom åren har hon bevittnat otaliga exempel på unga som gjort en helomvändning i hur de ser på sin framtid. Hon berättar om en kille som var inställd på att gå en praktiskt inriktad utbildning.
– Under tiden som ung ledare insåg han hur givande han upplevde att mötet med barnen var. Han såg sig själv i dem och dem i honom. Han hittade nya styrkor i sig själv och förstod att han, inte bara brinner för förändringsarbete men också att det var möjligt att åstadkomma förändring genom att arbeta med barn och unga. Han har precis påbörjat sin utbildning till socialpedagog.
TIPS. Håll utskick efter nästa artikel i serien om Unga ledare: Sherwit får teoretisk utbildning i ledarskap samtidigt som hon arbetar som ung ledare på Allas ateljé på Kulturhuset: “Det jag lär mig om till exempel pedagogik kan jag få användning av redan dagen efter när jag möter barnen”.
Fakta/Unga ledare i tre steg
- Prep. Arbetar vid tillfälliga aktiviteter och events på lov och helger. Kan till exempel vara läxhjälp, sommarlovsaktiviteter och festivaler.
- Unga ledare. Arbetar som ledare och deltar i planeringen av återkommande aktiviteter, vilket ger chans att bygga relationer med barnen. Parallellt pågår en teoretisk utbildning en gång i månaden under ett år. Den innehåller bland annat teambildning, etiska riktlinjer, normkritik, ledarskap, pedagogik och konflikthantering. Det ingår även studiebesök hos ledare inom olika yrkesbranscher.
- Mentor. Arbetar som teamledare för Unga ledare på de två första nivåerna. Som mentor leder och ansvarar för hela aktiviteter och panerar det pedagogiska upplägget.